Gemeentebestuur vecht sluiting vredegerecht aan

Op 22 maart 2017, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid

In het kader van een hervormingsproject zal het aantal gerechtelijke kantons verminderen. In de provincie Antwerpen verdwijnen zeven van de 29 kantons. Schilde is er daar één van en zal naar Brasschaat verhuizen. “Een ondoordachte beslissing,” vindt burgemeester Dirk Bauwens.

De sluiting van de vredegerechten past binnen de hertekening van de gerechtelijke kantons van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die hertekening houdt zowel een besparingsoefening in – want er wordt bespaard op huur, onderhoud, verwarming en verbruik van water en stroom in de gebouwen – als een efficiëntieoefening omdat er gezocht wordt naar een efficiëntere inzet van middelen en personeel. Maar de voordelen van de sluiting wegen niet op tegen de praktische consequenties die de Schildenaren zullen ondervinden. Bauwens wijst onder meer op de grotere inspanning die de Schildenaren zullen moeten doen om bij het vredegerecht te geraken. “Er ontbreekt een verbinding tussen Schilde en Brasschaat. Je kan toch niet verwachten dat de mensen eerst naar het centrum van Antwerpen rijden om daar de bus te nemen naar Brasschaat."

Het gemeentebestuur van Schilde gaat ‘in beroep’ tegen de beslissing om het vredegerecht te sluiten. “Een vrederechter is laagdrempelig en vlakbij. Het is en blijft een belangrijke dienstverlening die nu in het gedrang komt,” besluit Bauwens. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is