Interessante babbel met Marc Descheemaecker

Op 21 maart 2016, over deze onderwerpen: Activiteiten en afdelingswerking

Op zondag 20 maart organiseerde N-VA Schilde opnieuw een politieke babbel. Het concept werd in september 2015 gelanceerd. Toen liet de afdeling Vlaams parlementslid Kathleen Krekels en Kamerlid Valerie Van Peel aan het woord. Na het eerste succes volgde al snel een tweede hit met Staatssecretaris Theo Francken als spreker. Afgelopen zondag kwam een goed gevulde zaal luisteren naar Marc Descheemaecker, de gewezen CEO van de NMBS, die kwam spreken over de wereld achter de schermen van de NMBS. 

Op anekdotische wijze schetste Descheemaecker de wantoestanden bij de NMBS. Hij begon zijn uiteenzetting met een aantal sprekende cijfers. Drie vierde van het personeel – hoewel 100% gesyndikeerd – staakt niet mee. Met dit merkwaardig getal drukte Descheemaecker zijn verontwaardiging uit over het feit dat de treinen desondanks toch niet rijden. Hij wees met de vinger naar het niet ingrijpen van de vorige regering. Logisch, vindt Descheemaecker, want het waren allemaal vakbondsgezinde ministers. De voormalige CEO schuift dan ook de depolitisering van de spoorwegen naar voren om van deze ziekte te genezen. Idealiter wordt van de NMBS een echt bedrijf gemaakt. Veel Europese landen zoals Nederland, Oostenrijk en Duitsland hebben al voor dit spoor gekozen. Als tweede oplossing stelt Descheemaecker voor om de bevoegdheid mobiliteit op gemeentelijk en gewestelijk niveau te leggen. Dan kunnen een aantal treinen toch al niet meer gegijzeld worden. 

Zijn vlotte gespreksstijl sloeg aan bij de geïnteresseerden. Het publiek had dan ook veel vragen die Descheemaecker met veel enthousiasme beantwoordde. Hij bevestigde onder andere het goede nieuws voor de verbinding Noorderkempen-Brussel. Op een vraag uit het publiek hield Descheemaecker tevens een uiteenzetting met de redenen waarom hij een koele minnaar is van de vertramming, een thema dat sterk leeft binnen de gemeente Schilde.

N-VA Schilde heeft voor 2016 nog meer in petto. Op zondag 19 juni organiseert de afdeling opnieuw een politieke babbel. We houden u op de hoogte!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is