Jan Jambon te gast!

Op 19 juni 2016, over deze onderwerpen: Activiteiten en afdelingswerking

Met Jan Jambon werd het thema veiligheid en terrorisme door de N-VA resoluut op de onderhandelingstafel gelegd. Dat was voor de afdeling van N-VA Schilde – ’s-Gravenwezel een goede reden om hem als gastspreker uit te nodigen voor de derde politieke babbel van het jaar. Zo’n 160 geïnteresseerden luisterden met grote belangstelling naar zijn verhaal. In het gezelschap van extra politiebescherming gaf Jambon een heldere en deskundige toelichting bij zijn beleid. Zijn agenda werd alleszins niet bepaald door de dreiging van terreurcellen.

Hoeveel gevaarlijke jongens lopen er nu eigenlijk rond? Wat is er precies allemaal gebeurd tussen de aanslagen op Charlie Hebdo en die van 22 maart in Zaventem en Maalbeek? U kwam het allemaal te weten in het eerste deel van zijn uiteenzetting, waar Jan Jambon alle feiten van Parijs, Verviers, Molenbeek en Brussel op een rijtje zette en een uitvoerige analyse van de huidige situatie bracht.

“Hadden we dit kunnen voorkomen?” Deze hamvraag houdt ons allen bezig en in het bijzonder moet de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel meer helderheid verschaffen. Wel is duidelijk dat het maximaliseren van onze veiligheid hetgeen is waar Jambon zich dag in en dag uit 20 uur per dag, zeven op zeven mee bezig houdt.

De balans tussen veiligheid en vrijheid is eveneens een belangrijk issue. Het is een evenwicht zoeken tussen het absolute respect voor de privacy en de absolute garantie op veiligheid. Privacy is belangrijk, maar moet afgewogen worden tegen de ‘need to know’. Een absolute veiligheidscultuur anderzijds bestaat hier niet en maar goed ook, want dat zou betekenen dat we evolueren naar een politiestaat. En daar is Jambon niet warm voor te maken.

Het uur vloog om en een volle zaal bleef nog met veel vragen zitten. De veiligheidsagenten keken naar hun uurwerk. De kostbare tijd van Jambon was beperkt want binnen de 15 minuten had hij alweer een nieuwe afspraak. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is