Verstandig straatverlichtingsbeleid levert Schilde jaarlijks 73.000 euro op

Op 28 april 2016, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid

Samen met Eandis stelde de gemeente Schilde een regiomasterplan op rond openbare verlichting. Concreet zullen bijna de helft van de 2.682 openbare lichtpunten worden gedoofd. Deze maatregel kadert in het klimaatactieplan dat de gemeente goedkeurde om de uitstoot van broeikasgassen te doen dalen met minstens 20%.

De omschakeling gebeurt begin mei en zal twee maanden duren. De verlichting valt in de meeste woonstraten om 23u uit en gaat om ’s ochtends om 6u weer aan. De gemeente bespaart zo op energiekosten en verwacht dat dit een vermindering van 95 ton van de jaarlijkse CO2-uitstoot zal opleveren. Dit is goed voor een besparing van zo’n 73.000 euro per jaar.

Vanuit de oppositie kwamen er vragen rond veiligheid. “Daar hebben wij op voorhand uiteraard rekening mee gehouden,” reageert Bauwens. “We hebben gekozen voor een beleid met drie types brandregimes. Dat wil zeggen dat in drukke straten de verlichting niet of niet volledig wordt uitgedraaid. In het weekend blijven de lichten ook branden. Zo houden we rekening met onze uitgaande jeugd, die op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond veilig met de fiets moet kunnen rijden.” Wat de inbraken betreft, benadrukt Bauwens geen te overhaaste verbanden te leggen. De meeste dieven gaan overigens overdag te werk. Specifiek tegen inbraken worden binnenkort extra slimme camera’s geplaatst.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is