Onderwijs en gezondheid slaan handen in elkaar

Op 22 maart 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs

De gemeente Schilde neemt het voortouw met de nieuwe ‘Znapper’, een campagne die sensibiliseert rond de nefaste gevolgen van langdurig beeldschermgebruik. Die campagne werd in oktober 2014 door de provincie Antwerpen in het leven geroepen onder de naam ‘Play Pauze Stop’. Play, maar verander regelmatig je schermhouding, Pauzeer na elke dertig minuten en Stop na twee uur voor een beeldscherm te hebben doorgebracht. De ‘Znapper’ is een sticker die kinderen op hun vriendjes plakken om hen aan te sporen een pauze te nemen.

De primeur is voor het atheneum Vennebos. De school doet mee uit eigen initiatief. Schepen voor onderwijs Kathleen Krekels reageert opgetogen. “We vragen Vennebos om als pilootschool te fungeren.” De bezorgdheden rond beeldschermgebruik zullen nu ook structureel worden aangekaart tijdens het scholenoverleg, dat op regelmatige basis georganiseerd wordt en waarbij alle scholen in de gemeente vertegenwoordigd zijn. Op die manier kunnen scholen tips en ervaringen met elkaar uitwisselen. “We vragen ook aan de gemeentelijke LAN-vereniging (vereniging die netwerkgelegenheden organiseert via evenementen waarop gegamed kan worden) om een initiatief uit te werken om tieners te motiveren het principe Play-Pauze-Stop toe te passen. We hopen dat dit ook opengetrokken kan worden naar de secundaire scholen,” aldus Kathleen Krekels.

De initiatieven stoppen niet na de schooltijd. Via de speelpleinwerking wordt een nek- en strekdans geïmplementeerd zodat er ook in de vakantieperiodes aandacht blijft uitgaan naar gezond beeldschermgebruik. De vakanties zijn immers de momenten bij uitstek waarop tieners veel met hun beeldscherm bezig zijn. De sensibiliserende vorming richt zich ook tot ouders en grootouders. Zij kunnen hun kinderen aanmoedigen en ondersteunen om het Play-Pauze-Stop-principe te hanteren.

Bron: Gazet Van Antwerpen 22/03/2016, p. 20.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is