Zonnebos biedt jongeren uit buitengewoon onderwijs unieke kans op werkervaring

Op 22 augustus 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs

School voor buitengewoon secundair onderwijs Zonnebos in Schilde stapt op 1 september 2017 in het project Alternerende Beroepsopleiding (ABO) van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Hierdoor krijgen jongeren uit het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3 de kans om na de initiële opleiding één jaar een alternerende opleiding te volgen onder het statuut van stagiair. “Een unieke kans om ervaring op te doen op het werkveld,” zegt schepen van Onderwijs Kathleen Krekels.

Investeringsprioriteit

Het ESF voorziet jaarlijks 350.000 euro voor de alternerende beroepsopleiding. Dit project kadert binnen de investeringsprioriteit van het ESF met het oog op de integratie op de arbeidsmarkt van die jongeren, die geen werk en geen onderwijs of opleiding volgen. Het zijn de jongeren die gevaar lopen om sociaal buitengesloten te raken.“Uniek aan dit project is de persoonlijke benadering van de jongere,” zegt Kathleen Krekels. Wanneer de deelnemers het minimale vereiste urenaantal behalen, ontvangen ze een motivatiepremie van 500 euro.

Vakmanschap verwerven

De opleiding wil inzetten op de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. En dat dit een meerwaarde is, bevestigen ook de cijfers. De schoolverlatersstudie toont immers aan dat 9% minder jongeren, met een extra ABO-ervaring, nog werkzoekend is na één jaar. Dat blijkt uit de cijfers die Krekels opvroeg bij onderwijsminister Hilde Crevits. “Een jaar extra in een kwaliteitsvolle leeromgeving geeft deze jongeren de kans om de vereiste competenties voor vakmanschap te verwerven,” besluit Krekels. 

Bron: Gazet van Antwerpen, dinsdag 22 augustus 2017, p. 19.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is