U bent hier
Door ruil, geen enkel boek meer in de valkuil
Op dinsdag 5 juli gaf schepen van Cultuur en Bibliotheek Kathleen Krekels het startschot voor de boekenruilkast. Het principe is heel eenvoudig: je neemt een boek en je legt in ruil een ander boek.
Wie een boekenwurm kent of is, herkent wellicht ook het fenomeen van een omvangrijke boekenverzameling. Tenzij u beschikt over een bibliotheek met Harry Potter-achtige allures, staan de boekenplanken al snel vol of ze belanden onder een dikke laag stof. Daarvoor zijn boeken niet geschreven. Op initiatief van de beheerraad pakte de bibliotheek van Schilde daarom uit met het concept van de boekenruilkast.
De ruilkast is het resultaat van een fantastische samenwerking. De beslissing werd door het beheersorgaan vanuit het actieplan voor de bibliotheek opgenomen en het personeel is meteen mee op de kar gesprongen. De kast werd vervaardigd door de leerlingen van het Kristus Koning-instituut onder begeleiding van de leerkracht houtbewerking. “Vele handen maken mooi werk,” zegt Krekels tevreden. “Deze positieve samenwerking is een antecedent voor de belevenisbibliotheek, een concept dat we in de toekomst stapsgewijs samen uitwerken.”
Het initiatief biedt heel wat voordelen. Onder het motto ‘een gedeeld boek is er minstens twee waard’ wordt eer gedaan aan de waarde van het boek en de ziel van de schrijver. Boekenruil is niet alleen goedkoop, maar het komt ook ten goede aan het milieu aangezien het papier sparend is.
Kathleen Krekels hoopt dat hiermee een ruilcircuit van interessante boeken ontstaat en dat het project op veel navolging mag rekenen. “Wanneer de boekenruilkast een succes wordt, zal de tweede in ’s-Gravenwezel snel volgen.” U kan uw boek ruilen in de schaduw van de Academie voor Woord en Muziek op de Turnhoutsebaan. Die locatie is niet zomaar toevallig, want het staat naast het beeld van Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen.
Bron: Gazet van Antwerpen, donderdag 7 juli 2016.